Hansgrohe Raindance handdouches

Veelgestelde vragen – onze antwoorden

Online-lexicon met vaak gestelde vragen

Techniek is soms onberekenbaar. Gebruiksaanwijzingen kennen hun beperkingen. Of u nu zelf vragen uit de montagepraktijk heeft of een klant die zich tot u richt voor advies: menige oplossing kunnen wij snel online aanbieden. Veel van uw vragen werden al vaker gesteld. Kies gewoon de productcategorie of het thema waarover u meer wilt weten.

Heeft u verder nog vragen? Dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen via de technische service.

Afvoersystemen

Welke afvoer wordt voor een douchesysteem XXL aanbevolen?

Voor de waterafvoer van bijvoorbeeld een grote hoofddouche wordt gebruik van de afvoer RainDrain XXL (Art. 60067000) aanbevolen. Conform EN 274 bedraagt de afvoercapaciteit 51 liter/minuut.

De testinloop bij mijn Exafill/ Exafill S sluit niet volledig, waarom?

De testinloop mag niet helemaal dicht zijn. Alleen zo is zichtbaar dat de mengkraan gesloten c.q. dat een stop in de iBox universal afgesloten moet worden. De reden daarvoor is: na een ééngreeps mengkraan mag geen stopkraan worden ingebouwd (kruisstroming).

De buismantel van de Flowstar sifon is te kort. Kan de sifon toch worden gebruikt?

Ja. Met een langere buis (200 mm) en de buismantel nr. 96553XXX kan de sifon worden gebruikt.
De extra buismantel wordt over de aanwezige mantel geschoven en boven in de dopmoer geclipt. 

Hoe moet ik een Exafill afvoerset in combinatie met de iBox universal beveiligen?

In combinatie met een Exafill adviseren wij het gebruik van een afbouwdeel met geïntegreerde zekerheidscombinatie. De iBox universal moet dan volgens NEN EN1717 + 280 mm (midden) boven de hoogst mogelijke vuilwaterstand gemonteerd worden.

Accessoires

Hoe kun je de bevestiging van de Axor accessoires uit de collecties Axor Terrano, Axor Carlton, Axor Citterio, Axor Citterio M, Axor Montreux, Axor Uno² of Axor Uno demonteren?

De wandhouder van de accessoires van de Axor collecties Axor Terrano, Axor Carlton, Axor Citterio, Axor Citterio M, Axor Montreux, Axor Uno of Axor Uno² kan gedemonteerd worden door met een smal voorwerp, bijv. een inbussleutel SW 2, door het boorgat de stift in te drukken en tegelijkertijd de wandbevestiging naar voren eraf te trekken.

De lotiondispenser geeft geen lotion meer. Wat kan ik doen?

Door de dispenser langere tijd niet te gebruiken is de lotion in het pompje uitgedroogd en hard geworden. Reinig het pompje van de lotiondispenser door het in warm water te leggen en daarna door te spoelen.

Kranen

Kunnen de aansluitslangen bij staande mengkranen worden vervangen?

Bij alle staande mengkranen (wastafelmengkranen, bidetmengkranen en keukenmengkranen) kunnen de slangen worden vervangen. Hoe de slangen van de mengkraan gedemonteerd worden, leest u in de montagehandleiding die bij het reserveonderdeel zit.

Hoe kunnen schroefslangen, die te vast in het binnenwerk zijn geschroefd, gedemonteerd worden?

De schroefslangen zijn slechts met de hand met een gering aandraaimoment van onder in het kraanhuis geschroefd. Wanneer de slangen bij de demontage niet gewoon met de hand losgeschroefd kunnen worden, bestaat de mogelijkheid om er bijv. een lasdraad of wastestang in te steken. Door de lasdraad of wastestang kan de slang niet verdraaien en is op die manier eenvoudiger te demonteren. Vervolgens de slang samen met de lasdraad of wastestang demonteren.

De aansluitingen van de opbouw mengkraan zijn niet dicht. Waardoor kan dit worden veroorzaakt?

Voordat de kraan wordt gemonteerd, moet men er zeker van zijn, dat de S-koppelingen waterpas gemonteerd zijn en vrij van spanning overeenkomstig de aangegeven maten. Het is van essentiëel belang dat de originele dichtingen worden gebruikt. Beschadigde dichtingen dienen te worden vervangen.

Hoe worden bij de Axor Arco wastafelmengkraan de toevoerslangen vervangen?

De toevoerslangen zijn zonder extra gereedschap van onder in de wastafelmengkraan geschroefd (rechtse schroefdraad) en door O-ringen afgedicht. Om ze te vervangen worden de oude slangen eraf geschroefd (linksom) en de nieuwe slangen met artikel-nr. 96507000 rechtsom erop geschroefd.

Bestaat er een mogelijkheid om de badrand douchehouder nr. 28307000 in een dikker planchet in te bouwen?

Met de schachtverlenging nr.13898000 kan de badrand douchehouder 35 mm worden verlengd.
Alternatief kan het montagevlak in het onderste gedeelte worden verlaagd (min. 55 mm).
Draagvermogen/stabiliteit in acht nemen!

Kunnen de hendel-/kruisgrepen bij Axor Citterio mengkranen horizontaal c.q. verticaal worden uitgelijnd?

Uitlijnen van de hendel-/kruisgrepen bij Axor Citterio mengkranen is op drie manieren mogelijk:
1) op de vertanding van de bedieningsas,
2) aan de binnenzeskant van de verbindingsas,
3) door verdraaien van de grepen ten opzichte van elkaar.
Voor de exacte methode hiervoor verwijzen we naar de betreffende montagehandleiding.

CoolStart wastafelkranen: Waarom kan de greep iets boven de middenpositie naar rechts worden verschoven?
Zodat openen resp. sluiten altijd precies gecentreerd kan worden uitgevoerd, moeten toleranties aan het inbouwdeel, de kardoesbodem en de kardoes worden aangehouden. Overeenkomstig de uitsparing in het inbouwdeel waaraan der kardoesbodem wordt gefixeerd, de lipjes van de kardoes die in de kardoesbodem grijpen en verschillende draaimomenten van de spanmoer, wordt de kardoes bij het vastschroeven meer of minder naar rechts gedraaid. Met deze toleranties wordt rekening gehouden en resulteren doorgaans in een lichte speling naar links. Als dit niet zo zou zijn, zou het kunnen voorkomen, dat de greep in de koudwaterstand niet in het midden staat. Voor de gebruiker is echter gewaarborgd dat hij bij het openen van de kraan in de middelste stand uitsluitend koud water krijgt.
Elektronische mengkraan: bij ingebruikname komt er geen water uit de elektronische wandmengkraan. Wat zijn mogelijke oorzaken hiervan?

Het functieblok is 180° verdraaid gemonteerd, resp. de terugslagklep verkeerd om ingezet.

Waaraan ligt het als de elektronische mengkraan in de wachtstand bromt of fluit?

De terugslagkleppen, die zich in stroomrichting na de aansluitslangen bevinden, zijn beschadigd en laten water door. De terugslagkleppen moeten gecontroleerd worden en eventueel vervangen. Voor het noodzakelijke onderdeelnummer verwijzen we naar de betreffende montagehandleiding.

Elektronische mengkraan: Hoe kan ik bijzondere functies zoals de langdurige spoeling voor thermische desinfectie, de hygiënefunctie of het aanpassen van de sensorgevoeligheid gebruiken?
De verschillende toepassingsmogelijkheden zijn beschreven in de montagehandleiding die bij het product is geleverd of in de elektronische onderdelencatalogus kan worden gedownload.
Elektronische mengkraan: Hoe kan ik de reinigingsmodus van de mengkraan activeren, zodat de sensor niet geactiveerd wordt en bijv. de wastafel kan worden schoongemaakt?
De activering van de reinigingsmodus staat beschreven in de montagehandleiding die bij het product is geleverd of in de elektronische onderdelencatalogus kan worden gedownload.
Elektronische wastafelmengkranen worden standaard geleverd met hoekstopkranen met fijnfilter. Moeten deze ook worden gemonteerd?

De bijgeleverde hoekstopkranen moeten ook worden gemonteerd, zodat ingespoeld vuil niet in het leidingstelsel terecht komt. Ingespoeld vuil kan de werking belemmeren en/of tot beschadigingen aan functionele elementen van de mengkraan leiden. Hieruit resulterende schade valt niet onder de garantie!

Hoe vervang ik het kardoes van een kraan?

Een precieze montagehandleiding zit bij het reserveonderdeel. Daar vindt u behalve de beschrijving ook afbeeldingen. De installatie wordt ook gedemonstreerd in deze video.

De keukenmengkraan lekt onderaan de draaibare uitloop. Wat zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn?

De afdichtingen onderaan de draaibare uitloop van de kraan zijn verontreinigd resp. beschadigd. De nodige montagestappen ter vervanging van de afdichtingen vindt u terug in de desbetreffende montagehandleiding die bij het reserveonderdeel wordt geleverd. Zorg ervoor dat de gleufringen van de afdichtingsset niet te veel worden ingevet.

Uit de keukenmengkraan met uittrekbare vuistdouche / uittrekbare uitloop komt nog maar weinig water. Wat kan ik doen?

Tussen de uittrekslang en de uittrekbare vuistdouche zit een kleine zeef, die in de aansluitnippel van de uittrekbare slang is gestoken. Haal die eruit met een spits voorwerp, maak hem schoon en plaats hem weer terug.

Bij de Axor Steel vuistdouche lopen beide straalsoorten samen. Hoe kun je dit oplossen?

Vervang de vuistdouche. Een reparatie door de klant is niet mogelijk. Het juiste artikelnummer vindt u in de bijgesloten montagehandleiding.

Keukenmengkraan: Bij de AX Starck keukenmengkraan 10820XX0 lekt er rond de greephendel steeds weer water resp. ontstaan er luchtbelletjes. Hoe kan ik dit verhelpen?
Vermoedelijk gaat het alleen om water dat zich bij het bedienen met natte handen in het gedeelte van de greephendel ophoopt. Vooral als er warm water stroomt, zet de greep uit en ontsnapt het water hieruit in de vorm van zichtbare belletjes. Verwijder het overtollige water het liefst met een katoenen doekje uit de spleet.
De draaibare uitloop van de keukenmengkraan is ondicht. Wat kan ik doen?

Als na het openen van de mengkraan water bij het onderste gedeelte uit de kraan loopt, moeten de dichtingen voor het afdichten van de draaibare uitloop worden vervangen. Dichtingen vervangen gebeurt bij de verschillende modellen altijd volgens de in de verpakking meegeleverde montagehandleidingen.

Hoe kan de keukenmengkraan Variarc met uittrekbare vuistdouche worden omgeklapt als het raam geopend moet worden?

Pak de keukenmengkraan vast bij de basis (let op: niet bij de uitloop!), trek deze verticaal naar boven en leg de kraan opzij op het werkblad (op een doek of iets dergelijks).

Hoe werkt de elektronische keukenmengkraan HG PuraVida 15805XX0?

De werking van deze keukenmengkraan wordt in deze video getoond.

Kogelmengtechniek: Moet bij service aan het kogelmengsysteem de mengkogel worden vervangen?
Het vervangen van de mengkogel van roestvrijstaal is niet noodzakelijk. Mogelijke afzettingen kunnen eenvoudig, bijv. met een kunststofreinigingsdoekje van de kogel worden gehaald.
Hoe kan ik aan een mengkraan met kogelmengtechniek service uitvoeren?

De verschillende demontages van de afzonderlijke mengkranen worden weergegeven in de montagehandleiding van het betreffende onderdeel.
OPGELET: de service-regelmanchetten worden ZONDER veren ingebouwd.

Hoe kan ik de stuurmanchetzitting reinigen c.q. oude mengkranen met kogelmengtechniek afdichten?

Om de stuurmanchetzittingen te reinigen dient u kunststof-fleece te gebruiken om beschadiging van het materiaal te vermijden. In plaats van de standaard veer en stuurmanchet a.u.b. alléén de service-regelmanchetten gebruiken die bij iedere service set nr. 13952000 geleverd worden.

De mengkraan van een open warmwaterboiler druppelt tijdens het opwarmproces. Wat kan ik doen?

Om te zorgen dat er tijdens het opwarmen in de open warmwaterboiler geen overdruk ontstaat, loopt er wat druipwater uit de uitloop. Dit heeft een fysische oorzaak en vormt geen productgebrek, die reden is tot vervanging van de kraan of een reclamatie.

Mijn kraan of douche druppelt na. Wat kan ik doen?

Als een kraan of douche wordt uitgezet, is het fysiek onvermijdelijk dat deze kort nadruppelt. Het is dus geen mankement dat vervanging van het product vereist of reden is voor een reclamatie.

Waarom glijdt de doucheslang in de Secuflex niet optimaal?

In de meeste gevallen ligt de stroefheid aan vuilafzetting in de Secuflexslang. We raden aan de Secuflex van boven compleet te demonteren en de binnenslang en de beschermslang te reinigen. Wrijf de binnenslang af met een siliconendoek en trek de doek meerdere keren door de beschermslang. Een extra mogelijkheid om een functionele soepelheid te garanderen is om de doucheslang in te spuiten met siliconespray nr. 97864000. Door de siliconenfilm wordt de weerstand gereduceerd en aanslag voorkomen.

Secuflex : Waar moet de wateraansluiting voor de Secuflex badrandset worden geplaatst?
De wateraansluiting is gepositioneerd volgens de Secuflex montagehandleiding, afhankelijk van de hoogte van het bad en de positie van de Secubox. Bij de installatie moet rekening gehouden worden dat bij onderhoud/vervanging van de slang deze in zijn geheel uitgetrokken moet kunnen worden door de slangdoorvoer.
De omstelling van de badmengkraan gaat niet automatisch terug in de originele positie. Wat kan ik doen?

De O-ring of de trekknop van de omstelling zijn vuil of moeten worden ingevet. Beide moeten worden schoongemaakt en ingevet met siliconen vet.

De kraan lekt aan/ via de schacht. Waardoor kan dit worden veroorzaakt?

De aansluitslang is losgedraaid tijdens de installatie en heeft mogelijk de O-ring beschadigd. Bij aansluiting aan de hoekstopkraan, is het belangrijk de slang op zijn plaats te houden met een steeksleutel, overeenkomstig de instructies in de handleiding. Anders zou de slang uit het kraanhuis kunnen draaien. Bij terugplaatsen de slang in het kraanhuis draaien en de noodzakelijke stappen volgens het kraanhuis volgen. Indien nodig, vervang de O-ring.

Kan ik oudere inbouwmengkranen met nieuw design uitvoeren?

Er zijn meerdere mogelijkheden om oudere inbouwmengkranen te upgraden naar nieuw design. Zo kunnen bijvoorbeeld inbouw-douchemengkranen met de ombouwset 96384000 met een modern keramisch mengsysteem worden uitgerust. Overeenkomstig het design kan bij de mengkraan vervolgens een moderne greep worden gemonteerd. Meer informatie met de desbetreffende artikelnummers vindt u in onze elektronische onderdelencatalogus.

Kan bij Hansgrohe mengkranen de maximale warmwatertemperatuur worden begrensd?

Bij Hansgrohe mengkranen met keramisch kardoes M1/M2/M3 (niet bij joystickkardoezen) en bij alle thermostaten kan de maximale warmwatertemperatuur worden begrensd. Voor de exacte methode hiervoor verwijzen we naar de betreffende montagehandleiding. Deze installatievideo op YouTube toont de juiste installatie bij wastafelkranen. Bekijk deze video om te zien hoe de SafetyFunctie bij een douchethermostaat geïnstalleerd moet worden.

Wastafelmengkraan: de nieuwe wandmengkraan lekt bij de uitloop, ondanks het vervangen van de kardoes.

Controleer a.u.b. de correcte demontage van de stop. Er mogen voor de montage van het inbouwdeel geen componenten in achter blijven.

Kan ik de straalhoek van de waterstraal bij een wastafelmengkraan van Hansgrohe bijstellen?

Hansgrohe levert optioneel een zwenkbare standaardperlator (art.-nr.: 95400000) met buitenschroefdraad M24x1. Hiermee kan de waterstraal aan alle zijden ongeveer 8° worden versteld. Vervanging en werking worden in deze video getoond.

Er stroomt slechts een kleine hoeveelheid water door de wastafelmengkraan. Wat kan ik doen?

Als er slechts een beetje water uit de kraan stroomt, ook als deze helemaal is geopend, kan dit worden veroorzaakt door vuil in de perlator. De volgende video op YouTube laat tot in detail zien hoe de perlator gereinigd kan worden.

Bestaat er een schachtverlenging voor wastafelmengkranen?

Bij wastafelmengkranen met een draadschacht van 32 mm doorsnede kan de schacht door een schachtverlenging (artikel-nr. 13898000) met 35 mm worden verlengd. Daarmee kan men de mengkranen in plaatdiktes tot 70 mm monteren. Als alternatief kan het montagevlak in het onderste gedeelte worden verlaagd (min. 55 mm) – draagvermogen/stevigheid in acht nemen! Bij wastafelmengkranen met een boutbevestiging kan de bevestiging met een gangbare draadstang M8 worden verlengd.

Wat moet ik doen wanneer er bij de omstelling van mijn inbouwmengkraan water uitloopt?

Reinig de trekstang en de O-ring van de omsteller en smeer deze in met siliconenvet.
Het siliconenvet bevordert het glijden van de O-ring en zorgt bovendien voor extra dichting.

Aanschaf van Hansgrohe producten

Kan ik de producten ergens vrijblijvend uitproberen?

In de Hansgrohe Aquademie laten we u een selectie van de actuele producten en collecties van de merken Hansgrohe en Axor zien. In de Showerworld heeft u de mogelijkheid, de douchebelevenis met Hansgrohe producten zelf uit te proberen en er uitvoerig van te genieten. Waar u in uw regio nog op andere plaatsen Hansgrohe producten kunt uitproberen en beleven, vindt u hier.

Waar krijg ik folders?

Folders over Hansgrohe producten kunt u direct op onze website downloaden of via het bestelformulier aanvragen.

Hoe lang kunnen reserveonderdelen na uitlopen van een artikel nog worden gekocht?

Wij garanderen dat reserveonderdelen nog tien jaar na uitlopen van het betreffende product gekocht kunnen worden.

Hoe kan ik het juiste onderdeel en artikelnummer vinden?

De reserveonderdelen met hun artikelnummers vindt u zowel in onze elektronische onderdelencatalogus als in de bij ieder product bijgevoegde montagehandleiding. Voor overige vragen kunt u via het  contactformulier contact opnemen met onze Technische Service. Via onze online onderdelenshop kunt u alle beschikbare onderdelen bestellen.
 

Douches, douchehouders en douchesets

Kan bij de Axor Starck glijstang een ander schuifstuk worden ingezet?

Ja, het schuifstuk van de Unica´D wandstang nr. 96190000 past ook.

Welke mogelijkheid bestaat er om een lange douchearm beter te bevestigen / stabiliseren?

De bevestigingsplaat nr. 27423000 zit voor een stabiele montage standaard bij elke G 1/2 en G 3/4 douchearm. 

Hoe monteer ik een glijstang in de hoek?

De montagestappen van een hoekmontage worden in deze video getoond.

Doorstroomhoeveelheid: de doorstroomhoeveelheid van een douche is te laag. Wat zijn mogelijke oorzaken?

Het is mogelijk dat de douche verkalkt of dat een zeef verontreinigd is. In de bijgevoegde montagehandleiding is de precieze werkwijze zowel voor het ontkalken als voor het reinigen van de zeef aanschouwelijk weergegeven. Meer informatie over uw product vindt u in onze elektronische onderdelencatalogus.

In deze video wordt de reiniging beschreven. Mogelijk is ook de douche zelf verkalkt.
Een instructie voor het vakkundig ontkalken ziet u in deze video.

De tegels zijn groter uitgesneden dan de rozetten. Wat kan ik doen?

Als de tegelzetter bij de aansluitingen voor de baduitloop, hoofd- en zijdouches te veel heeft uitgespaard, kan de universele rozet artnr. 06200000 worden gebruikt. De universele rozet heeft een kunststof inlegcomponent ter ondersteuning bij zware hoofddouches en kan voor DN15 en DN20 worden gebruikt. Hij heeft een diameter van 75 mm.

Tegelopvulling: Waarom is bij een doucheset een opvulschijfje van lichtgrijze kunststof gevoegd en niet een verchroomde versie?
Het opvulschijfje van lichtgrijze kunststof ziet er op uiteenlopende materialen goed uit. Het is echter in zeer weinig montagesituaties nodig en wordt in de meeste gevallen door de klanten weggegooid. Hansgrohe vindt het belangrijk om reeds bij de productie op onnodige veredeling met chroom af te zien en zo het milieu te sparen. Als u dus een verchroomd opvulschijfje nodig heeft, kunt u deze als reserveonderdeel bestellen. Het betreffende artikelnummer vindt u in de montagehandleiding of de onderdelencatalogus.
Er komt ineens nog maar weinig water uit de handdouche. Wat kan ik doen?

Een vervuild oppervlak kan een lage doorstroom veroorzaken. Een YouTube video laat zien hoe dit eenvoudig kan worden gereinigd. 

Het verwijderen van kalkaanslag is te zien op deze YouTube video .

Tegelopvulling: Waarvoor dient het langwerpige kunststof schijfje dat bij de douchesets is bijgesloten?
Niet alle badkamers zijn tot aan het plafond betegeld. Hierdoor is het in sommige gevallen noodzakelijk om de tegeldikte te compenseren. Bij niet tot aan het plafond betegelde badkamers kan door middel van het opvulschijfje de tegeldikte worden gecompenseerd. Het schijfje kan indien nodig ook gestapeld worden toegepast.
Waar moet de houder voor de handdouche op het bad gemonteerd worden?

De handdouche moet gemakkelijk bereikbaar zijn. De porter moet zo gemonteerd zijn dat je zittend je haren kunnen wassen zonder de handdouche in de hand te hoeven nemen.

De watervalstraal van de hoofddouche komt onregelmatig uit de douche. Er is geen mooi straalpatroon. Wat kan ik doen?

Reinig de opening van de schwallstraal, bij voorkeur met behulp van een plastic spatel. Draai de kraan open en steek de spatel in de opening van de schwallstraal. Alle eventuele vuilafzettingen worden onmiddeleijk weggespoeld.

Mijn kraan of douche druppelt na, wat kan ik doen?

Als een kraan of douche wordt uitgezet, is het fysiek onvermijdelijk dat deze kort nadruppelt. Het is dus geen mankement dat vervanging van het product vereist of reden voor een reclamatie.

Wat te doen wanneer er bij de Raindance Rainmaker water bij de luchtaanzuigingen uitloopt?

De straalschijf c.q. de boorgaten in de luchtaanzuigingen zijn verkalkt / vuil. Wrijf de straalschijf(QuickClean) met een doek stevig af en schroef vervolgens de luchtjets eruit (inbussleutel SW 6 mm). Reinig en ontkalk deze en schroef de luchtjets er weer lichtjes in (niet te vast aandraaien).

Welke installatie is nodig om een Raindance Rainmaker aan te sluiten?

Voor de montage van een Raindance Rainmaker kunnen verschillende varianten worden toegepast. Voor meer informatie over de installatie verwijzen we naar de betreffende montagehandleiding van de producten Rainmaker rechthoekig, Rainmaker rond en iBox universal.

Welke mogelijkheid bestaat er wanneer de aansluitslangen naar de Raindance Rainmaker te kort zijn?

Ter verlenging kan de drukslang nr. 94174000 (600 mm) worden gebruikt.

Kan de Raindance Royale hoofddouche met een ééngreeps mengkraan worden aangesloten?

Nee !
De Raindance Royale hoofddouche moet in combinatie met een Highflow-thermostaat, inbouwdeel iBox universal (artikelnummer 01800180) en bijv. afbouwdeel artnr. 15715000 worden aangesloten.

Welke wandaansluiting is bij de Raindance Royale hoofddouche nodig?

Er is een DN 20 (G 3/4) binnendraad als aansluiting nodig.
Opgelet: bij lichtgewicht bouw / steunwanden moet rond de aansluiting hoofddouche een wand- of plafondversteviging worden aangebracht! De Raindance Royale hoofddouche weegt inclusief douchearm circa 9 kg.

Kan de stijgbuis bij de Showerpipes van Hansgrohe ook worden ingekort?

Al naargelang het model kunnen de stijgbuizen bij behoefte aan de ruimtesituatie aangepast en indien nodig ingekort worden. Bij ronde stijgbuizen is het inkorten principieel mogelijk. Bij rechthoekige stijgbuizen zijn verschillende lengtes verkrijgbaar. Voor meer informatie verwijzen we naar de bijgesloten montagehandleiding.

Waarom moet er een zeefafdichting tussen doucheslang en handdouche worden ingebouwd?

De zeefafdichtingen, die bij elke handdouche zitten, mogen niet door normale afdichtingen worden vervangen. Anders wordt het vuil, dat door de zeef eruit wordt gefilterd, in het mechanisme van de douchekop terecht. Dit leidt tot uitvallen van de reinigingsfunctie QuickClean of het verstopt raken van de straalopeningen.

Kan de reserveschuif Unica`D ook bij oudere glijstangen worden gemonteerd?

De reserveschuif kan in principe bij alle Unica`D glijstangen worden ingezet.

Welke installatie is nodig om een Raindance Rainfall aan te sluiten?

Voor de montage van een Raindance Rainfall bestaan verschillende mogelijkheden. Voor meer informatie over de installatie verwijzen we naar de betreffende montagehandleiding van de producten Raindance Rainfall en iBox universal.

Douchesystemen

Waaraan ligt het dat het Raindance Lift douchepaneel niet of maar met moeite in de hoogte versteld kan worden?

Bekijk a.u.b. de volgende mogelijke oorzaken:
- De kabelbinders aan de aansluitslangen zijn niet verwijderd
- De rollengeleiding is verbogen c.q. de glijrollen zijn niet goed afgesteld
- Er zitten overige aansluitingen in de weg

Ik wil een Showerpipe monteren maar de badkamer is niet tot helemaal boven betegeld. Bestaat daar een oplossing voor?

Voor Showerpipes is een opvulschijfje verkrijgbaar, dat 7 mm verschil compenseert. Voor het betreffende artikelnummer verwijzen we naar de montagehandleiding.

Hoe kan ik een Ecostat Select Showerpipe monteren?

De volgende YouTube video toont de stappen voor het monteren van een Ecostat Select Showerpipe. 

Voor een AXOR Showerpipe is een in hoogte instelbaar schuifstuk nodig. Is dat mogelijk?

Ja, de doorsnede van de stijgbuis is 22 mm. Daarmee past het Unica`S schuifstuk nr. 97651000 of het Unica`S schuifstuk nr. 28672000 op de Showerpipe. Voor andere kleuren dan chroom kan schuifstuk nr. 96505xxx worden toegepast.

Garantie en vrijwaring

Hoe lang is de garantie op Hansgrohe producten?

Principieel heeft de koper van een product voor een bepaalde duur een reclamatie op de verkoper. Aangezien Hansgrohe zijn producten uitsluitend via een drieledig distributiekanaal, d.w.z. via groothandel en speciaalzaak aan zijn klanten verkoopt, ontstaat voor de klanten in eerste instantie een reclamatie op de speciaalzaak, d.w.z. op de verkoper, maar niet op de fabrikant. Neem in geval van reclamaties a.u.b. contact op met het verkooppunt van uw product.

Lees hier onze garantievoorwaarden.

Biedt Hansgrohe behalve de wettelijke garantie nog een vrijwillige garantie?

Hoogste kwaliteit is een elementair onderdeel van de Hansgrohe bedrijfsfilosofie. Daarom bieden wij consumenten een fabrieksgarantie van vijf jaar op onze producten. Voorwaarden en details van deze garantie vindt u in de garantievoorwaarden.

Komt de fabrieksgarantie op het product bij vervanging van serviceonderdelen te vervallen?
Voorwaarde voor het intact laten van onze garantievoorwaarden is onder andere de vakkundige inbouw van het product. Hoe reserveonderdelen vakkundig moeten worden vervangen, staat in de servicehandleiding beschreven. Meer informatie hierover hebben wij in onze garantievoorwaarden opgenomen.

Basiseenheden

Afdichting: Moet ik muurgaten en voegen afdichten?
Foutieve of zelfs ontbrekende compoundafdichtingen bij installatiegaten kunnen door binnendringend water aanzienlijke schade aan de bouw veroorzaken. Voegen bij inbouwmengkranen en bij leidingdoorvoergaten dienen vakkundig volgens DIN 18195/deel 5 (Bouwafdichtingen - afdichtingen tegen niet-drukkend water op plafonds en in natte ruimtes; berekening en uitvoering) bijv. door afdichtmanchetten en toepassing van geschikte siliconenkit voor sanitair duurzaam elastisch te worden afgedicht. Ook boorgaten moeten door extra siliconenkit voor sanitair tegen binnendringend vocht worden beschermd. Voor meer informatie hierover verwijzen we naar de bij het product bijgevoegde montagehandleiding.
Kan de iBox ook horizontaal in de tegelrand worden ingebouwd?

Ja, de iBox kan in de tegelrand worden gemonteerd. Let op: samen met een functieblok met zekerheidscombinatie is horizontale inbouw niet mogelijk. Bekijk de video voor de juiste stap-voor-stap-installatie van de iBox universal.

iBox universal: Waarom zijn de draagschroeven voor de draagrozet van de iBox universal van kunststof en niet van metaal?
Op grond van veiligheidsrelevante kenmerken werden de draagschroeven speciaal van kunststof vervaardigd. Het belangrijkste aan de iBox is de absolute waterdichtheid richting het muurwerk. Daarom zijn de bevestigingspunten voor de draagrozet in de iBox uitgerust met ingespoten messing bussen. Als er draagrozetschroeven van metaal in deze messing bussen zouden worden geschroefd, zouden deze bussen bij te strak aandraaien uitgetrokken worden resp. zou de iBox in de wand scheuren. Dit moet absoluut worden voorkomen. Daarom worden deze kunststof schroeven als doelbewuste breukpunten ingezet. De installateur herkent dat er kunststof schroeven zijn ingezet en draait de schroeven niet overdreven vast. Dit is ook de bedoeling. Als er door te sterk aandraaien al een onderdeel mocht breken, dan is dat de kunststof schroef. Deze kan eenvoudig worden vervangen. Aan de iBox kan geen duurzame schade ontstaan. Belangrijk is dat de kunststof schroeven voor het inschroeven op de benodigde maat (spanlengte + 10 mm) worden gebracht, bijvoorbeeld met een zijsnijder. Als de kunststof schroeven, onnodig, volledig worden ingeschroefd, dan kan dit bij latere onderhoudsservice tot problemen bij het uitschroeven leiden.
Hoe kan de iBox universal tijdens de ruwbouwfase in combinatie met de Exafill worden afgesloten?

Om de afvoer naar de Exafill in de iBox universal te sluiten is vóór op het spoelblok een kleine rode stop gestoken. Steek die in de toevoer naar de Exafill in het inbouwdeel. Voor meer informatie verwijzen we naar de montagehandleiding van de iBox universal.

Hoe worden de leidingen bij de iBox universal gespoeld?

Spoel de complete installatie volgens EN 806-4. De pijlen op het spoelblok geven aan, welke aanvoer met welke afvoerleiding is verbonden, bijv. koud water met afvoer 1 (onder) en warm water met afvoer 2 (boven). Wanneer slechts één afvoer nodig is, draait u het spoelblok na de eerste keer spoelen 90°.

In deze video op YouTube ziet u hoe dit in zijn werking gaat.

Hoe wordt de iBox universal aangesloten (koud / warm water)?

Plaats de iBox universal met de uitgangen horizontaal en verticaal waterpas. Let erop dat de sticker met de tekst min/max naar boven is gericht. Belangrijk is dat koud water rechts en warm water links wordt aangesloten. Let er bovendien op dat de onderste uitgang altijd als uitgang 1wordt aangesloten. Zie voor meer montageinformatie ook de handleiding of YouTube.

iBox universal: Waarvoor dienen de vier lipjes voor op de iBox universal?
Door de vier lipjes kan een waterpas op de iBox worden gelegd en het product correct worden uitgelijnd.
Wat is de beste manier om de kunststof box in te korten (bijv. bij de iBox universal)?

De beste manier is met een scherp en snijdend gereedschap deze in te korten. Voor meer informatie zie de iBox universal montagehandleiding.

Reiniging en onderhoud

Hoe reinig ik mijn Hansgrohe producten correct?

Hoe de glans van de Hansgrohe producten en hun werking lange tijd behouden blijven, hebben we hier beschreven: naar het reinigingsadvies.

Over het algemeen geldt:

  • Gebruik geen reinigingsmiddelen die zoutzuur, mierenzuur, chloor of azijnzuur bevatten, deze kunnen ernstige schade veroorzaken
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, gereedschappen of hulpmiddelen zoals schuursponsjes of microvezeldoeken
  • Houdt u aan de aanbevolen dosering van het reinigingsmiddel. De maximale inwerkingstijd van 10 minuten níet overschrijden.
  • Sproei reinigingsmiddelen nooit direct op de materialen (kraan, douche, accessoires, afvoeren, etc.)
  • Spoel na het schoonmaken kraan of douche grondig af met schoon water
Kan een complete hoofddouche in de vaatwasser worden gestopt?

De kunststof onderdelen van de douchekop zijn niet bestand tegen de hoge temperaturen in de vaatwasser. Alleen de straalplaat van metaal is hiertegen bestand. In de bijgevoegde montagehandleiding is de exacte handelwijze duidelijk weergegeven.

Overigen

Waar vind ik de servicehandleiding voor het vervangen van het reserveonderdeel?
De servicehandleiding wordt samen met het reserveonderdeel geleverd. U kunt de servicehandleiding alsook andere technische productinformatie ook eenvoudig in de online onderdelencatalogus van Hansgrohe downloaden.
Waar vind ik montagehandleidingen, explosietekeningen en gegevensbladen?
Technische informatie vindt u op de vakpartner-website van Hansgrohe in de online onderdelencatalogus.
Hoe kan ik een klacht indienen over een product?
Gebruik in geval van een service-aanvraag het contactformulier op de Hansgrohe-website. Daar worden alle benodigde gegevens opgevraagd, die wij nodig hebben voor een vlotte afhandeling van uw aanvraag.
Waar kan ik speciaal gereedschap of toebehoren voor de montage of reparatie krijgen?
Noodzakelijk of mogelijk toebehoren vindt u in de digitale onderdelencatalogus. Deze wordt aan het einde van het onderdelenoverzicht weergegeven, voor zover beschikbaar.

Thermostaten en regelaars

De 2-gats-thermostaat bromt en houdt de temperatuur niet constant. Wat is de oorzaak?

De terugslagklep onder de regeleenheid is niet ingebouwd of vervuild. Gelieve de terugslagklep in te bouwen of te reinigen.

Bestaat er voor de 2-gats badrandthermostaat een montageframe?

Nee, er bestaat geen montageplaat of een montageframe voor montage op de tegelrand.
Het is beter, de thermostaat direct in de badrand te monteren. Als dit om technische redenen niet gaat, dan kan de thermostaat bijv. in een (watervaste) plaat gemonteerd worden. In een servicegeval is het niet nodig, bij het inbouwdeel onder de badrand te komen.

De greep van de stop-/omstelkraan aan de thermostaat loopt stroef. Hoe kan dit probleem worden opgelost?

Voor stroefheid zijn meerdere oorzaken mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld aanslag op de afdichtvlakken voor een stroeve werking zorgen. Vervang het onderdeel a.u.b. conform de bijgevoegde montagehandleiding. Meer informatie vindt u in onze elektronische onderdelencatalogus.

Bestaat er een inbouwthermostaat of een speciale regeleenheid voor verwisselde aansluitingen?

Bij een inbouwthermostaat van Hansgrohe kan heel simpel het functieblok 180° worden gedraaid. Je hebt geen extra componenten nodig, behalve bij de thermostaat met stop- en omstelkraan. In dit geval heb je daar een anders bedrukte rozet voor nodig. Demonteer bij de ombouw de zichtbare delen, en draai, na sluiten van de hoofdkraan, de vier bevestigingsschroeven van het functieblok los. Draai het functieblok 180° en monteer alles weer.

Bij de installatie met thermostaat klopt de uitlooptemperatuur niet meer. Wat kan ik doen?

Een correctie is vereist wanneer de bij het uitlooppunt gemeten temperatuur afwijkt van de op de thermostaat ingestelde temperatuur. Ga daarbij als volgt te werk: Draai de greep met de schaalverdeling totdat bij het uitlooppunt water met de gewenste temperatuur stroomt (40°C). Draai de greepschroef los, trek de greep terug en draai hem tot stand 40°C. Vervolgens steekt u de greep erop en draait de greepschroef vast.

De drukknop van de veiligheidsblokkering van de thermostaatgreep klemt. Hoe kan ik dit verhelpen?

Vermoedelijk is alleen de drukknop verkalkt of de veer defect. Reinig de veer en drukknop en vet deze lichtjes in. Zo nodig moeten de componenten worden vervangen. Het reserveonderdeelnummer vindt u in de montagehandleiding of in de online-onderdelencatalogus.

Welke stappen zijn nodig voor de montage van een Ecostat Select Showerpipe?

De montage van een Ecostat Select Showerpipe laten wij u in deze video zien.

Waarom klemt de greep na montage van het afbouwdeel?

De spindel (kunststof huls met de kleinere doorsnede) is te lang. Zaag de spindel af op de in de montagehandleiding aangegeven lengte.

Welke regeleenheid heb ik nodig als reserveonderdeel voor de Highflow inbouw-thermostaten van de iBox universal?

Als reserveonderdeel is de regeleenheid met artnr. 96633000 nodig. Zie ook de montagehandleiding.

Is bij een thermostaat een beluchter nodig als een Exafill wordt aangesloten?
Als het bad via de overloop wordt gevuld moet er volgens NEN 1717 een beluchter op minimaal 150 mm boven de badrand geplaatst worden.
Hoe kan men de ingestoken terugslagkleppen bij thermostaat nr. 13550180 demonteren?

Laat het water even stromen. De terugslagkleppen spoelen er dan uit.
Als de mengkraan niet direct in de buurt van de hoofdkraan gemonteerd is, zijn hiervoor eventueel twee personen nodig.

Bij de ShowerSelect c.q. ShowerTablet kan de knop na de montage niet worden ingedrukt resp. functioneert de knop niet.

Bij de montage van de mengkraan werd de groene veiligheidsklem van de kraan niet verwijderd. Demonteer de zichtbare componenten en verwijder de klem.

Mogelijk werd de afdichting tussen knop en rozet niet ingevet. Smeer de afdichting lichtjes met siliconenvet.

Ontstaan er bij het sluiten van ShowerSelect-producten zware drukschokken in de leiding?

Door het sluiten kunnen net als bij elke ééngreeps mengkraan drukschokken in de leiding optreden. De optredende drukschokken overstijgen echter niet de toegestane waarden van EN 15091.

Kan ik bij de ShowerSelect-producten de waterhoeveelheid instellen?

De waterhoeveelheid is bij de ShowerSelect producten niet instelbaar. Met de nieuwe Raindance Select handdouches heeft u de mogelijkheid om te kiezen tussen een zachte of harde straal. Als bijzonder waterbesparende oplossing staan een groot aantal EcoSmart handdouches ter beschikking. Bij hoofddouches staat over het algemeen het doucheplezier op de voorgrond. De hoofddouches zijn daar in hun doorstroomhoeveelheid op afgesteld.

Uit een juist gemonteerde thermostaat-mengkraan stroomt alleen koud of warm water. Wat zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn?

Eén van de mogelijke oorzaken zou omgewisselde aansluitingen voor warm resp. koud water kunnen zijn. De aansluiting voor warm water moet zich aan de linkerkant, die voor koud water aan de rechterkant bevinden. Bij de iBox universal kan dit bijvoorbeeld met een centrale thermostaat eenvoudig worden gecontroleerd. Door het functieblok 180° te draaien, is de functie ondanks verwisselde aansluitingen gewaarborgd.

Waarom kan na montage van de bedieningsgrepen het water niet geopend / gesloten of omgesteld worden?

Controleer de lengte van de afgekorte spindel (kunststof huls met de kleinere doorsnede), deze kan te kort zijn afgezaagd of verkeerd geïnstalleerd. Voor het onderdeelnummer van de betreffende draadhulsset verwijzen we naar de betreffende montagehandleiding. 

Bij de reservegreep voor mijn inbouw-thermostaatkraan ontbreekt de bevestigingsschroef. Hoe monteer ik de greep op de juiste manier?

Sinds 2012 worden de thermostaatgrepen vastgeklikt. De bevestigingsschroef is daarmee komen te vervallen. Vastgeklikte grepen hoeven enkel opgestoken te worden en kunnen op elk gewenst moment met een stevige ruk weer gedemonteerd worden.

Hansgrohe maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Je kunt alle cookies accepteren of het gebruik van cookies zelf aanpassen en onsze verklaring omtrent de bescherming van persoonsgegevens inzien.

   

Ik accepteer alle cookies

Apps & services voor tablets

Nu ontdekken