BIM-gegevens (Building Information Modeling) van producten van AXOR en hansgrohe

Efficiëntie en planningszekerheid

Voor het computergestuurd, geïntegreerd plannen, uitvoeren en beheren van bouwproducten stelt hansgrohe BIM-gegevens (Building Information Modeling) in de belangrijkste bestandsformaten ter beschikking. Dit zijn onder andere gegevens over geometrie, positionering, materialen en eigenschappen van de mengkranen, douches, douchesystemen en installatietechniek. Voor meer planningszekerheid en een snellere oplevering.

Building Information Modeling: gereedschap en informatie voor bouwprojecten


Building Information Modeling maakt computergestuurd, geïntegreerd plannen, uitvoeren en beheren van bouwprojecten mogelijk. De vakgebiedoverkoepelende standaard biedt architecten, bouwtechnici en opdrachtgevers toegang tot alle productspecifieke gegevens tijdens het projectverloop. hansgrohe levert hiervoor BIM-gegevens voor de belangrijkste software-applicaties aan. Dit zijn onder andere gegevens over geometrie, positionering, materialen en eigenschappen van de mengkranen, douches, douchesystemen en installatietechniek.

De BIM-modellen zijn beschikbaar in het detailniveau LOD 300 en de zes belangrijkste formaten Revit, ArchiCAD, AutoCAD, SketchUp, IFC en 3DS.

Er staan BIM-gegevens voor veel geselecteerde artikelen van de merken AXOR en hansgrohe op de betreffende productpagina's klaar om te downloaden. Het aanbod wordt voortdurend met BIM-gegevens uit het productassortiment en nieuwe producten aangevuld en uitgebreid.

Voordelen van het gebruik van BIM-gegevens:

Hogere project- en budgetzekerheid: 
een planning met BIM-gegevens zorgt voor transparantie in de hele projectcyclus. Met de virtuele planning van het project is het mogelijk om alle verwachtingen te controleren voordat het bouwproces begint. Wijzigingen kunnen bij het virtuele model worden gesimuleerd en daardoor efficiënter worden doorgevoerd.

Grote tijd- en kostenbesparing: het integratieve proces met doorlopend gebruik van alle BIM-gegevens van alle betrokkenen vereenvoudigt de communicatie en bespaart tijd en geld gedurende de hele levensduur van een gebouw. De gecoördineerde projectplanning leidt tot een snellere oplevering. Een betere gegevenskwaliteit maakt het mogelijk een gebouw precies te plannen en vormt de basis voor efficiënt gebouwbeheer.

Video met uitleg over het gebruik van BIM-gegevens van producten van AXOR en hansgrohe voor de toepassing Revit.

In enkele stappen naar de planning met BIM-gegevens in Revit of ARCHICAD


hansgrohe en AXOR stellen BIM-gegevens van hun merkproducten voor de snelle integratie in de projectplanning bij het contentplatform bimobjects.com ter beschikking. Daar zijn ze in verschillende formaten opgeslagen – één daarvan is .rfa voor het gebruik in Revit of .gsm voor het gebruik in ARCHICAD.

In enkele stappen kunnen BIM-gegevens van mengkranen, douches en systemen worden gedownload of in bestaande en nieuwe ontwerpen en plannen worden ingevoegd:

  1. Zoek via de zoekbalk op het contentplatform naar het merk hansgrohe of AXOR.
  2. Op de website zijn dan alle producten van de merken te zien waarvan BIM-gegevens zijn opgeslagen.
  3. Door te klikken op de productafbeelding, opent een pagina met links met verdere informatie zoals maattekeningen en afbeeldingen, naar technische specificaties, materialen, de fabrikant en ook beschikbaarheden in landen.
  4. Door te klikken op de knop Downloaden opent een selectievenster met de beschikbare formaten van de BIM-gegevens.
  5. Door te klikken op het formaat Revit met de extensie .rfa of ARCHICAD met de extensie .gsm wordt het betreffende bestandsformaat opgeslagen.

Een andere mogelijkheid op bimobjects.com is het invoegen van de BIM-gegevens rechtstreeks Revit of ARCHICAD tijdens de toepassing in BIM Objects:

  1. Klik hiervoor in het geopende plan op Browse bimobjects. Ook hier kan via de fabrikant of op andere categorieën zoals toepassing worden gefilterd.
  2. Nadat op het geselecteerde product wordt geklikt, opent weer een selectievenster met de verschillende bestandsformaten. Selecteer hier het bestand met de extensie .rfa of .gsm.
  3. COBie parameters kunnen via het BOPC pictogram worden ingevoegd.
Video met uitleg over het gebruik van BIM-gegevens van producten van AXOR en hansgrohe voor de toepassing ArchiCAD.