Heel eenvoudig energie besparen

CoolStart: warm water stroomt alleen als het echt nodig is

hansgrohe CoolStart-mengkranen zijn milieuvriendelijk, want in de middelste greepstand stroomt er alleen koud water uit de kraan, terwijl bij standaardmengkranen in de basisstand meteen energie wordt verbruikt. Met CoolStart worden de leidingen dus niet onnodig met warm water gevuld. Het resultaat: minder grondstoffen, CO2-uitstoot en kosten. In hotels is het besparingspotentieel enorm.

Dag in dag uit energiekosten verlagen en het klimaat beschermen

De volgende vragen houden ons op dit moment allemaal bezig: waar kunnen we energie besparen en hoe stoten we minder CO2 uit in de lucht? Particulieren zoeken de antwoorden in de veelgebruikte energieverbruikers thuis. En commerciële klanten weten hoe hoog de kosten oplopen als zij water- en/of energieslurpers hebben geïnstalleerd.

Het beste is om meteen in zuinige, energie-efficiënte producten te investeren. Bij CoolStart-mengkranen komt er alleen warm of heet water uit de kraan als het echt nodig is. De warmte-energie die daarvoor nodig is, komt pas vrij als je de mengkraan bewust naar links beweegt.

CoolStart: goed draaien en energie besparen

Standaardmengkranen werken anders: hier springen doorstroomtoestellen, circulatiepompen of andere boilers al aan als de hendel in de basisstand wordt gebruikt. Maar we hebben niet altijd warm water nodig, toch? Als we water drinken, onze handen wassen, de bloemen water geven of poetsen is koud water vaak voldoende. 

Water wordt bij CoolStart-mengkranen pas verwarmd als je echt warm water nodig hebt. Je bepaalt zelf hoe hoog de temperatuur moet zijn, en dat zoveel keer per dag. Echt hansgrohe: met een zuinige CoolStart-mengkraan geniet je van ultiem comfort en een modern design. Het CoolStart-assortiment is interessant voor een brede doelgroep en biedt professionals uitstekende afzetmogelijkheden. 

Dag in dag uit energie besparen met CoolStart-mengkranen.
Of je nu een sanitairvakhandel hebt of in de projectontwikkeling werkt: de beste verkoopargumenten voor CoolStart zijn het besparingspotentieel en de milieubescherming.

CoolStart-rekenvoorbeelden om te besparen in het huishouden

Wie „cool” start, bespaart energie. Een huishouden van vier dat een hansgrohe CoolStart-mengkraan een jaar lang 20 minuten per dag gebruikt, kan 508 kilowattuur minder energie verbruiken dan met een andere mengkraan. Met 500 kWh kun je:

  • 67.564 sneetjes brood roosteren;
  • meer dan een jaar lang 24/7 televisiekijken;
  • 500 uur lang het haar föhnen.

Wie koel start, verlaagt zijn CO2-uitstoot. Achtergrondinformatie: zo'n 90% van de CO2-uitstoot van een huishouden ontstaat in de gebruiksfase, bijvoorbeeld door het verwarmen van water voor de douche, het bad en de wastafelkraan. Een huishouden van vier dat water met gas verwarmt, kan dankzij CoolStart jaarlijks 23 kilogram minder CO2 verbruiken dan met een andere mengkraan. Concreet:

  • twee volwassen, 23 meter hoge beukenbomen hebben twee jaar nodig om deze 23 kilogram te compenseren.  

Wie cool start, bespaart geld. En dat is tegenwoordig heel belangrijk, want de energieprijzen rijzen de pan uit. Een huishouden van vier dat water met gas verwarmt, kan elk jaar 61,97 euro besparen, als een oude kraan door een CoolStart-mengkraan wordt vervangen. Trouwens:

  • een CoolStart-mengkraan heeft zich na minder dan twee jaar terugverdiend.  

De basis voor deze berekeningen vind je aan het einde van deze pagina.*

Wastafelmengkranen met CoolStart-technologie
hansgrohe wil consumenten, klanten en gasten helpen goed met kostbare grondstoffen om te gaan. Technologieën zoals CoolStart of EcoSmart zijn daarbij een grote hulp.

Geselecteerde producten met CoolStart-technologie

* De procentuele besparing van energie geeft de besparing van een hansgrohe CoolStart-product weer ten opzichte van een ander product van hansgrohe zonder CoolStart. 

De berekening van het gebruik van een wastafelmengkraan is gebaseerd op een gemiddeld gebruik van 5 liter per minuut bij 3 bar. Om een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te krijgen, moet deze waarde individueel worden aangepast. Benodigde energie om 1 liter water 1 °C te verwarmen: 1 kcal of 0,00116 kWh. Benodigde energie om 1 liter water van 10 °C tot 35 °C te verwarmen (watertemperatuur van een wastafelmengkraan): 0,029 kWh per liter water [berekend met energieformule op basis van de algemene berekeningsgegevens volgens het Internationale Stelsel van Eenheden (SI). Omrekening van kWh naar olie: 10 kWh = 1 liter olie]. 

De hier voorgestelde energieprijzen zijn gemiddelde waarden voor Duitsland en moeten voor een zo nauwkeurig mogelijk resultaat individueel worden aangepast. Er is uitgegaan van 12,2 cent/kWh. Het energieverbruik van huishoudelijke apparaten is gebaseerd op deze waarden (van 04/2022).

Hansgrohe SE kan geen garantie of aansprakelijkheid aanvaarden voor de juistheid van de resultaten. De berekening hangt namelijk af van veel onvoorzienbare factoren en blijft daarom onder voorbehoud. Bepalend hierbij zijn vooral de energieprijzen.