Douchevlak? Waterdruk? Straalbereik?

Hier vind je de perfecte hoofddouche voor je klanten

Elke opdracht is anders. Soms is de douchezone piepklein, en soms wil de klant juist een inloopdouche die een hele ruimte beslaat. De waterdruk is niet altijd voldoende voor grote installaties. Welke hoofddouche raad je aan wie aan? Dat is waar het in dit douchezone-advies voor sanitairspecialisten om draait – met illustratieve en precieze planningsvoorbeelden, zodat jij nog beter advies kunt geven.

Tips voor het inrichten van doucheruimtes

Er zijn heel veel verschillende hoofddouches op de markt, wat veel klanten overweldigend vinden. Als ze veel ruimte hebben, willen ze hier ook gebruik van maken. En hebben ze juist weinig ruimte, dan mag het water niet uit de douche spatten. De taak van de sanitairspecialist is dan om uit al die assortimenten en al die verschillende varianten steeds de perfecte hoofddouche te kiezen. En dat is niet makkelijk.

Daarom kijken we hier alleen naar hansgrohe hoofddouches die in een hoek te verstellen zijn. Ze zijn heel flexibel in de droombadkamer– en daarmee wordt menig ruimteprobleem opgelost. Ben je nog niet bekend met de straalafstanden in verschillende hoeken? Dan helpen wij je verder.

Grote, ronde Rainfinity hoofddouche met wandaansluiting.
Zo mooi kan douchen zijn. Deze moderne droombadkamer is uitgerust met Rainfinity douches. De ronde hoofddouche met wandaansluiting kan precies in een hoek worden versteld.

In onze planningsvoorbeelden staan de volgende lijnen met flexibele douche-armen centraal:

Deze hansgrohe regendouches met wandaansluiting bepalen de norm op het gebied van douchedesign, elk in zijn eigen prijsklasse. En ze zorgen daarnaast voor een zinnenprikkelende wellnesservaring dankzij de microfijne straalsoort PowderRain

Hoe deze weldadige stralen wetenschappelijk worden ontwikkeld bij hansgrohe, lees je helemaal onderaan.

Welke hoofddouche bij welke doucheruimte?

De hansgrohe regendouches met hoekverstelling passen zich aan de doucheruimte van elke klant aan, of het nu om een mini-douchecabine of een grote inloopdouche gaat. Maar bij de installatie moet je wel rekening houden met een paar cijfers en gemeten waarden.

Welke factoren zijn bepalend bij het kiezen van een hoofddouche?

  1. de grootte van het doucheoppervlak
  2. de diameter van de douche
  3. de straalafstand van de stralen
  4. de drukverhoudingen 

hansgrohe doucheplezier onderzocht

Wat belangrijk is bij het kiezen van de beste regendouche: voor de meeste hoofddouches is een minimale stromingsdruk vereist om een mooi straalbeeld te bereiken en een gevoel van wellness te geven. Bekijk de benodigde waarden bij ons online. Deze zijn te vinden in de doorstroomdiagrammen bij de planningsgegevens die je bij elke douche kunt downloaden.

Onze praktijktest op de doucheproefbank heeft duidelijke resultaten voor druk en straalafstand opgeleverd. Meer informatie over alle parameters vind je helemaal onderaan op deze pagina.*

Douchezone? Natte zone? Droge zone?

Dan over je installatiewerkzaamheden. Bepaal hoeveel ruimte er bij de planning voor de douchezone ter beschikking staat. Let op: soms hebben klanten een droge zone in de douche waar ze handdoeken of badjassen ophangen of een douchestoel of -kruk staat en daarom droog moet blijven. Plan deze ruimtebuffer in bij regendouches met een schuin straalbeeld. Bij de waarden in onze planningsvoorbeelden gaat het om de natte zone.

De douchezone bestaat vaak uit een natte en droge zone.
Belangrijk voor je planning: bepaal aan de hand van de douchezone van je klant wat de natte zone moet worden. Trek daar altijd de droge zone vanaf, zodat er geen problemen ontstaan.

Klik nu op het pictogram met de afmetingen om de beschikbare natte zone perfect te plannen voor het bijbehorende planningsvoorbeeld.

   

De beste regendouches tot 90 x 90 cm

Dit is het doucheoppervlak dat het meest voorkomt bij klanten. Bij het standaard doucheoppervlak 90 x 90 cm kun je alle drie de hansgrohe hoofddouches met hoekverstelling aanbevelen en installeren:

  • Pulsify S 260
  • Rainfinity 250 
  • Rainfinity 360 

In de fotovoorbeelden voor de sproeiafstand variëren steeds de waterdruk en hellingshoek.

Pulsify S plafondinstallatie: de perfecte allrounder

Voor doucheoppervlakken met de afmetingen 90 x 90 cm hier nog de hansgrohe alleskunner voor elke opdracht: de op het plafond geïnstalleerde hoofddouche Pulsify S 260 met PowderRain. Deze variant van Pulsify kan door de variabele lengte en positie van de douche-arm ook individueel worden gemonteerd. De douche-arm, verkrijgbaar in de lengtes 240 en 390 mm, zit midden op het kogelgewricht.

Rekenvoorbeeld voor de installatie:

  • De straaldiameter op de vloer van zo'n 450 mm bij 2 bar deel je door 2 = 225 mm. 
  • Hierbij tel je de lengte van de douche-arm plus afstand van de wand tot de douche-arm op (bij opbouwsystemen).
  • Dit levert bij een 390 mm lange douche-arm en een afstand tot de wand van 50 mm een straalafstand van 665 mm op.

Naast Pulsify S zijn in het hansgrohe assortiment ook veel verschillende plafondgemonteerde hoofddouches te vinden die ideaal zijn voor kleinere douchezones.

Sproeiafstand van de plafondgeïnstalleerde hansgrohe hoofddouche Pulsify S 260.

De beste regendouches voor doucheoppervlakken van 100 x 100 cm

Bij een doucheoppervlak van 100 x 100 cm kun je deze twee hansgrohe hoofddouches met hoekverstelling aanbevelen en installeren:

  • Pulsify S 260
  • Rainfinity 250 

In de fotovoorbeelden voor de sproeiafstand variëren steeds de waterdruk en hellingshoek.

De beste regendouche voor doucheoppervlakken van 120 x 100 cm en groter

Bij gewone douchezones en inloopdouches van 120 x 100 cm kun je de hansgrohe hoofddouche Pulsify S 260 met hoekverstelling aanbevelen en installeren. Deze is ook uitermate geschikt voor nog grotere doucheoppervlakken. In de fotovoorbeelden voor het straalbeeld variëren steeds de waterdruk en hellingshoek.
Niet vergeten: controleer voor je advies geeft eerst de waterdruk in de badkamer van je klant.

*Belangrijke informatie over de gemeten gegevens in onze praktijktest

  • De in een hoek verstelbare hansgrohe hoofddouches zijn op de standaardhoogte van 2,05 meter aangebracht.
  • De straalbereiken van de straal zijn gemeten bij een waterdruk van 2 en 3 bar voor de bijbehorende mengkranen (thermostaat/mengkraan/inbouwkraan), waarbij de praktijk is nagebootst. 
  • Bij het straalbereik moet rekening worden gehouden met lichte schommelingen tot zo'n +/- 50 mm. In de planningsvoorbeelden zijn deze al ingecalculeerd.
  • We hebben het straalbereik van de straalsoort PowderRain getest. Bij hoofddouches met meerdere straalsoorten inclusief Intense PowderRain kunnen de waarden iets afwijken.

Pulsify en Rainfinity: flexibel voor elke badkamer

  • Verkoophandhoek hansgrohe assortiment badkamer

    Alles voor competent advies over mengkranen, douches en installatietechniek.

    Nu downloaden (PDF, 22 MB)

Hansgrohe straalonderzoek: waar wellness wetenschappelijk wordt ontwikkeld

Het Hansgrohe straalonderzoek is het enige onderzoek in zijn soort in de hele branche. In het moderne onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium in het Zwarte Woud werkt een team van experts aan slimme technologieën en functies voor de waterbeleving. Hier wordt elk product met speciale testmethoden onderzocht. Bij het wat, wie en waarom van de douches en mengkranen van de merken AXOR en hansgrohe wordt dus niks aan het toeval overgelaten. Ons waterdesign is meermaals getest en nauwkeurig gedocumenteerd wetenschappelijk werk.

Waarom heeft hansgrohe voor een eigen afdeling straalonderzoek gekozen?

  • Omdat parameters als sproeiafstand, minimale stromingsdruk, hygiënenormen en geluidsklasse voor sanitairspecialisten en klanten over de hele wereld voor 100 procent te vertrouwen moeten zijn.
  • Omdat we met verschillende en individuele straalsoorten unieke wellnesservaringen kunnen bieden en het leven van onze klanten makkelijker willen maken. 
  • Omdat voor premiumproducten de beste ontwikkelingsomstandigheden nodig zijn – en alleen de hoogwaardigste gebruiksvoorwerpen lang meegaan.
  • Omdat we het als Green Company als onze plicht zien ervoor te zorgen dat onze producten water- en energiebesparend zijn. Omdat elke druppel en elk kilowattuur voor onze planeet telt.

Wat onze straalonderzoekers over hun specialisme zeggen